ögon

Tips om kontaktlinser

Nätet är ett perfekt ställe att köpa linser men det är några saker som man bör tänka på. Innan du köper dina linser så ska du alltid uppsöka en legitimerad optiker som kan ge dig ett recept. Det är inget köptvång av optikern som utför din undersökning utan det går bra att sedan handla kontaktlinserna på nätet men de måste vara anpassade efter dina ögon.

Om du är närsynt, översynt eller har astigmatism är kontaktlinser ett möjligt alternativ. Som sagt bekräfta med din optiker om dina möjligheter. Bara för att du har möjlighet att använda kontaktlinser innebär det inte att ditt synfel är läkt. Du bör besöka din optiker minst en gång per år för en rutinmässig synkontroll. Om du känner obehag eller något annat inträffar i samband med din användning av kontaktlinser bör du alltid ta kontakt med din optiker.

Tänk på att linsskötsel är viktigt både för linsernas kvalité och för att dina ögon inte ska bli infekterade. När du inte använder linserna ska de förvaras i ett linsetui med godkänd linsvätska. Se till att du tvättat händerna när du hanterar linserna och att du inte kommer åt dem med någonting spetsigt, som exempelvis naglarna, när de sätts in och tas ut.

Det är viktigt att du inte delar dina linser med någon annan eftersom ni båda då riskerar att få bakterier i ögonen. Även att ha ett par linser som inte passar dina ögon kan orsaka skada. När du hanterar dina linser bör du göra det någon annanstans, till skillnad från vad många tro, än i ditt badrum. Badrummet är ett av de mest bakteriefyllda rummen i hemmet.

Följer du bara dessa råd är linser ett enkelt och billigt sätt att avhjälpa synfel. I och med hård konkurrens och många bra prisjämförelsetjänster på nätet finns det mycket pengar att spara på att köpa kontaktlinser online. Riskerna är överskattade, priserna låga och kvalitén densamma.