ögon

Fakta om linser

Linser kommer som antingen hårda eller mjuka. Nu talar vi naturligtvis om materialet de tillverkas av som båda är gjorda för olika synfel och tillstånd hos ögat. De mest populära linserna är primärt gjorda av mjuka ämnen och används vid de vanligast och lättaste synfelen. Hårda linser används främst vid grövre synfel.

Under större delen av linsens existens har plast används tillsammans med en hög halt av vätska för att återfukta ögat. Idag ser vi allt fler linser som är gjorda av en blandning av silikon och plaster, så kallad silikonhydrogel. Silikon har nämligen den egenskapen att kunna föra syre till och från ögat utan problem.

Vidare finns det många olika linser att välja mellan. Baserat på hur länge man vill ha sina linser inne finns det främst endagslinser och månadslinser. Med endagslinser gäller det att skapa ett lager av linser så du inte behöver köpa nya varje dag. Du får två linser i ett en-gångs-paket som du öppnar och slänger när du satt in linserna. När dagen är över slänger du även linserna. Användning av endagslinser under en längre period kan skada ögat och rekommenderas ej.

Månadslinser är det andra alternativet då du endast använder ett par linser under en 30- dagarsperiod. Då får du även med linskoppar samt linsvätska och måste komma ihåg att sätta in och ta ut linserna varje morgon och kväll. Användning av månadslinser kräver alltså mer av användaren för optimal synjustering och komfort.